‘In mei leggen alle vogeltjes een ei!’, ‘Meimaand bloeimaand’. Dat weten de meeste mensen over de maand mei. Maar wist je ook dat in mei de Europese Dag van de Beroerte en de Wereld Niet Roken Dag wordt gehouden?

Dag van de beroerte

shutterstock_580456333Diverse gezondheidsfondsen, patiëntenorganisaties en zorginstellingen besteden aandacht aan de Europese Dag van de beroerte. Deze wordt elk jaar gehouden op de tweede dinsdag in mei, dit jaar is dat op 9 mei. Ken jij de signalen van een beroerte? Als je een familielid of kennis hebt die een beroerte heeft gehad, weet je het waarschijnlijk wel. Uit onderzoek blijkt dat de kennis over de signalen van een beroerte na verloop van tijd bij de meeste mensen wegzakken. Ook is niet bij iedereen bekend wat je kunt doen als je de signalen herkent en wat de gevolgen van een beroerte zijn. Belangrijk is te weten waar ‘Mond, spraak, arm. Beroerte-alarm!’ voor staat.

Op meer dan 100 locaties in Nederland kun je op 9 mei een informatiemarkt bezoeken en krijg je informatie over een beroerte (CVA). Ook kun je op diverse locaties terecht voor controle op de risicofactoren voor het krijgen van een beroerte. Interessant voor patiënten, naasten én het brede publiek. Het is ten slotte belangrijk dat iedereen de signalen van een beroerte kan herkennen en snel 112 belt om de gevolgen van een beroerte zo klein mogelijk te houden.

Doe daarom eens deze test én bezoek één van de informatiemarkten bij jou in de buurt. Wie weet kun je in de toekomst een belangrijke rol spelen in het leven van een ander door snel en adequaat hulp te bieden. Daardoor kunnen de gevolgen van een beroerte veel minder ernstig zijn.

Meer informatie vind je op www.dagvandeberoerte.nl

Wereld Niet Roken Dag

wereld-niet-roken-dag-durf-jij-het-aanElk jaar staat 31 mei in het teken van niet roken. De World Health Organization (WHO) riep in 1987 deze dag in he leven om mensen te wijzen op de gevaren van roken. Jaarlijks overlijden er zo’n 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. En ook de mee-rokers zijn niet veilig. Op de Wereld Niet Roken Dag worden rokers wereldwijd uitgedaagd om ten minste één dag niet te roken. Deze internationale rookvrije dag is de ideale gelegenheid voor rokers om tijdelijk hun sigaretten weg op te bergen, als aanmoediging om definitief te stoppen. En misschien is één zo’n dag niet roken net het zetje dat een roker nodig heeft om helemaal te stoppen!

Het thema voor Wereld Niet Roken Dag 2017 is ‘Tabak – een bedreiging voor de ontwikkeling’. Meer informatie vind je op de website van WHO. In Nederland is de initiatiefnemer het Trimbos instituut.