Een hartaandoening is op veel vlakken een ingrijpende gebeurtenis. Naast het aanpassen aan een mogelijk nieuwe leefstijl of veranderingen op het werk, zal je ook vaak binnen je relatie een nieuw evenwicht moeten vinden. Je lichaam vraagt op alle vlakken om een nieuwe kennismaking, ook op het gebied van intimiteit en seksualiteit. En dat is niet altijd makkelijk. Het helpt om je vragen of problemen te bespreken met je partner, je huisarts of specialist. Samen kunnen jullie twijfels en misverstanden oplossen.

Het vermijden van seks is bij een hartaandoening een veelvoorkomende reactie. Om een orgasme te kunnen beleven, is overgave aan gevoelens nodig. Je moet je laten gaan en daarmee als het ware even de controle over de eigen situatie loslaten. Voor mensen die iets ingrijpends hebben meegemaakt, is dat loslaten vaak erg moeilijk. Angst en onzekerheid kunnen het plezier behoorlijk bederven.

“Na mijn hartklepoperatie heeft het lang geduurd voordat ik weer zin kreeg in seks. Ik vond het doodeng in het begin, maar stapje voor stapje hebben mijn partner en ik opnieuw leren vrijen. Niet forceren, dat was het belangrijkste.”

Vaak kun je meer dan je denkt

Seks vraagt niet meer inspanning dan twee trappen op lopen, fietsen, tuinieren of in flinke wandelpas een blokje om gaan. Kun je deze activiteiten zonder problemen uitvoeren? Dan kun je ook seks hebben. Aarzel je of het niet te vroeg is voor seksueel contact? Vraag dan je  behandelend arts of dit verstandig is. Het seksueel functioneren is afhankelijk van de lichamelijke en emotionele conditie. De lichamelijke conditie kan aanzienlijk verbeteren door een goede behandeling en revalidatie. Dat betekent niet dat het op seksueel gebied direct weer beter gaat. Het duurt even voor je alles weer kunt en durft. Praat met je partner over wat je precies wilt of verwacht. Alleen dan kan je partner weten wat je wel of juist niet wilt, kunt en durft. Hij of zij kan daarmee rekening houden.

‘Toen ik na mijn hartinfarct weer met mijn man ging vrijen, leek het wel alsof het de eerste keer was. We waren zenuwachtig en we wilden dat niet toegeven. Ik lag steeds naar mijn hart te luisteren en van vrijen kwam niet veel terecht. Gelukkig reageerde mijn man heel spontaan. ‘Als het niet gaat, stoppen we er toch mee, kom maar lekker bij me liggen, volgende keer beginnen we wat rustiger en je zult zien dat het dan al veel beter gaat. En zo niet, zeg het dan, want jij was nu net zo zenuwachtig als ik.’’

Medicijnen

Veel bloeddrukverlagende medicijnen, zoals alfa- en bètablokkers, kalmerende middelen, antidepressiva en slaapmiddelen kunnen erectieproblemen geven of bij vrouwen een droge vagina veroorzaken. Dit laatste geeft pijn of klachten bij penetratie. Alle medicijnen hebben naast de bedoelde werking ook bijwerkingen. Vragen over (seksuele) bijwerkingen van medicijnen kun je altijd stellen aan de huisarts of behandelend specialist. Je kunt ook bij de apotheker informeren of er bijwerkingen op dit gebied bekend zijn. Deze specialisten kunnen je ook een advies op maat geven over bijvoorbeeld de mogelijkheid om het tijdstip te verschuiven waarop plastabletten ingenomen moeten worden. Stop nooit zomaar met uw medicijnen, raadpleeg altijd eerst een arts. Zoek samen naar een mogelijke oplossing of alternatief.

‘Na mijn hartklepoperatie heeft het lang geduurd voor ik weer zin in seks kreeg. Doodeng in het begin, maar stapje voor stapje hebben we opnieuw leren vrijen. Niet forceren,
dat was het belangrijkste. Het geluid van die hartklep is wel vervelend. Dat is niet echt bevorderlijk voor de stemming. Maar we hebben er wat op gevonden. We zetten nu muziek op en dat overstemt die hartklep prima’.

Lees voor meer informatie
Brochure intimiteit en seksualitiet na een hartdoening (De Hart&Vaatgroep) 
Brochure hart- en vaataandoeningen en seksualiteit (Rutgers)
Brochure seksualiteit en chronische ziekte (Rutgers)

Meer vragen? Bel dan naar de Infolijn: 0900 – 3000 300. Zij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 13.00u.