Bert Luijendijk, lid van onze ledenraad en van de diagnosegroep Hartritmestoornissen, is enorm blij dat in zijn woonplaats Krimpen aan den IJssel een 6-minuten zone wordt gerealiseerd. De gemeente voert hiermee de motie uit die hij indiende als fractievoorzitter van de lokale partij Stem van Krimpen. Zelf ondervond hij het belang van de 6-minuten zone aan den lijve. Hij kreeg twee keer een hartstilstand én had het geluk beide keren succesvol gereanimeerd te worden, omdat er een AED in zijn buurt was.  

Bert vertelt: “Mijn betrokkenheid en inzet hiervoor heeft álles te maken met mijn ingrijpende persoonlijke verhaal dat begint in het voorjaar van 2009. Ik werd toen op de racefiets onwel en – wat later bleek – met een Ventrikel Tachycardie (VT) thuiskwam. Ik werd onmiddellijk naar het ziekenhuis gebracht en kreeg daar een hartstilstand, waarna ik succesvol werd gereanimeerd. Nadat ik gedotterd was, werd gedacht dat het euvel verholpen was. Wel stond ik stil bij het feit dat als ik in mijn dorp de hartstilstand had gekregen, de kans groot was dat ik zou zijn overleden omdat er geen georganiseerde hulp voor handen was.”

In 2010 werd Bert echter weer onwel tijdens een ronde op zijn racefiets. Met de ambulance werd hij naar het ziekenhuis gebracht, nadat omstanders 112 hadden gebeld. Bert bleek ernstige kamerritmestoornissen te hebben en in oktober 2010 kreeg hij daarom een ICD.

Het belang van een AED in de buurt bleek opnieuw in september 2014, toen hij aan het basketballen was bij sportvereniging Capelle Sport Gezond (CSG), een sportschool voor hartpatiënten. “Ik voelde mij niet goed en ben aan de kant gaan zitten. Daarna ben ik, naar ik later hoorde, voorover gevallen en roerloos blijven liggen. Onmiddellijk trad het reanimatieprotocol van de sportvereniging in werking, ben ik gereanimeerd en met de aanwezige AED ‘geklapt’. Ik had echt geluk dat deskundige en voor reanimatie opgeleide hulp aanwezig was én dat er een AED aan de muur van de sportschool hing! Zij hielden mij in leven totdat brandweer, politie en tenslotte de ambulance arriveerden. In het Erasmus Medisch Centrum bleek dat de lead van mijn ICD in de hartkamer losgeraakt was, waardoor mijn ICD niet ingreep.”

Momenteel gaat het goed met Bert. “Ik werk weer volop! Ook dat is een verhaal dat ik altijd benadruk: blijf actief, blijf positief, blijf bezig en maatschappelijk betrokken! Ik voel me géén patiënt, maar vooral en eerst een mens die door toedoen van techniek (pacemaker/ICD) en medicatie nog heel veel kan. Luisteren naar mijn jeugdig elan moet ik wel wat minder en ik moet vooral luisteren naar mijn lichaam. Kun je je voorstellen dat de invoering van de 6-minuten zone in mijn woonplaats mij heel veel voldoening geeft? Ik gun ieder ander wat mijn redding is geweest: twee maal succesvol gereanimeerd met een AED! Onlangs heb ik ook zelf mijn reanimatiecertificaat gehaald bij sportvereniging Capelle Sport Gezond.”