Hartkleppatienten en onderzoekers Xeltis wisselen ervaringen uit“Beseffen jullie hoe belangrijk het is om een hartklep te ontwikkelen die het aantal operaties kan verminderen?“, vroeg een ervaringsdeskundige patiënt aan het Xeltis-team nadat hij ons vertelde hoe hij vijf open hartoperaties heeft doorstaan. Het simpele feit dat hij daar stond maakte me bewust dat wonderen de wereld nog niet uit zijn.

Op 3 juli organiseerde Xeltis in samenwerking met De Hart&Vaatgroep voor de tweede keer een ontmoetingsdag. Bij Xeltis werken onderzoekers aan een nieuwe hartklep. Drie ervaringsdeskundigen die een hartklepvervanging of reparatie hebben ondergaan, deelden hun ervaringen met het Xeltis-team. Als dank daarvoor brachten zij een bezoek aan het onderzoekslaboratorium en productiefaciliteiten waar onze hartkleppen worden geproduceerd en getest. Het Xeltis-team kreeg meerdere prangende vragen en nieuwe inzichten voor het onderzoek.

Minder hartklepoperaties

Xeltis is een medisch bedrijf dat hartkleppen ontwikkelt, waarbij het natuurlijke genezingsproces van de patiënt ervoor zorgt dat de eigen cellen de hartklep van Xeltis doordringen. Hierbij wordt een eigen geheel functionele hartklep gevormd. Het risico op heroperaties, complicaties of langdurige medicatie wordt hierdoor verminderd. Bij Xeltis realiseren we ons heel goed wat de impact van ons werk is. Maar direct geconfronteerd worden met problemen van patiënten in hun echte leven, maakt het meer tastbaar. Openhartoperaties hebben een overweldigende impact op het leven van patiënten en hun familie. Het fysieke herstel is moeilijk, maar de mentale impact kan zelfs nog groter zijn. Een patiënt beschreef zijn lange dagen in het ziekenhuis als “afgesloten worden van de buitenwereld”. “Omringd worden door andere zieke mensen, geeft ook geen positieve energie”, voegde hij eraan toe. De vrouw van een patiënt deelde hoe zij en haar man de operatie zijn aangegaan en hebben doorstaan. Dit verhaal was erg indrukwekkend en aangrijpend.

“Wanneer heb ik mijn volgende operatie nodig?”, is een aanhoudende en levensbepalende vraag voor veel hartkleppatiënten. De ontmoetingsdag heeft het hele Xeltis team een boost gegeven om volhardend te blijven. Hartklepoperaties zijn een last die we graag helpen verminderen.

Vivian van der Burgt, onderzoeker bij Xeltis