Joost Eijkhout is sinds 2014 voorzitter van De Hart&Vaatgroep regio Gelderland. Met zijn team van vrijwilligers is hij actief in Nijmegen, Arnhem, Ede en de Achterhoek. In Gelderland zijn tien ziekenhuizen, met bijna alle ziekenhuizen werkt de regio samen. Wat doen ze zoal voor de hart- en vaatpatiënten in de regio?

Hoe ben je ertoe gekomen om voorzitter te worden van de regio Gelderland voor De Hart&Vaatgroep?

‘Ik ben zelf geen hartpatiënt, maar een goede vriend kreeg een paar jaar geleden opeens een hartstilstand en daar is hij niet goed uitgekomen. Dit greep mij enorm aan. Er ontstond bij mij een dringende behoefte dat ik iets voor mensen zoals mijn vriend moest doen. Ik wilde ook graag buiten mijn werk in het onderwijs betrokken zijn bij een goed doel, en dat is De Hart&Vaatgroep geworden.’

Wat doen jullie zoal voor hart- en vaatpatiënten binnen jullie regio?

We doen zeer verschillende dingen. We organiseren themabijeenkomsten en binnenkort ook Hart&Vaatcafes. Dit doen we meestal in samenwerking met ziekenhuizen, omdat zij de kennis en kunde in huis hebben. Naast de expertise kunnen ze de bijeenkomsten ook goed faciliteren met – heel praktisch – zalen tot aan deskundige sprekers. Daar komt bij dat ziekenhuizen dicht bij de patiënt te staan, ze weten wat hij nodig heeft. Zo organiseren we onder andere bijeenkomsten over hartrevalidatie. Dit doen we tot nu toe me name voor het CWZ en het Radboudumc in Nijmegen. Ook zijn we een kookworkshop aan het voorbereiden in Rijnstate, Arnhem. We organiseren themabijeenkomsten met andere patiëntenverenigingen, zoals het Longfonds, omdat Longziekten en hart- en vaataandoeningen vaak samen gaan. Verder hebben we voor onze leden in de regio een magazine dat per kwartaal verschijnt: de Hartslag.

Kun je iets vertellen over de hartrevalidatiebijeenkomsten?

De hartrevalidatiemiddag maakt onderdeel uit van de algemene hartrevalidatie in het ziekenhuis. Het is bedoeld voor mensen die kort geleden ontslagen zijn uit het ziekenhuis. Wij bieden ze met deze bijeenkomst een stukje nazorg, als ik het zo mag zeggen. We bieden niet alleen algemene, nuttige informatie, ook het verhaal vanuit de patiënt komt uitgebreid aan bod. Wat doet een hartaandoening me jou en jouw naasten? Mensen hebben veel behoefte aan het delen van ervaringen. Op zo’n middag ontvangen we tussen twintig en vijftig patiënten en hun partners. Er is dus veel animo hiervoor.

Wat staat er momenteel op jullie programma?

In veel gevallen gaat een hartaandoening gepaard met andere aandoeningen. Daarom zijn we op dit moment op zoek naar samenwerkingsverbanden met andere patiëntenverenigingen, waardoor de diabetes- en hersenvereniging. Met deze patiëntenvereniging kunnen we onze krachten bundelen. Daarnaast willen we graag samenwerken met de eerste lijnszorg. Bij al onze initiatieven willen we naasten zoveel mogelijk betrekken, die worden al te vaak vergeten in het hele proces. We proberen zo persoonlijk mogelijk te zijn en eigen ervaringen te delen. Dat is denk ook de kracht van het regioteam.

Voor contactgegevens en meer info, zie hartenvaatgroep.nl/regios/gelderland.html

Dit interview werd eerder gepubliceerd in Vida, het lifestylemagazine van De Hart&Vaatgroep. Voor maar € 20,- per jaar word je lid van De Hart&Vaatgroep en krijg je Vida viermaal per jaar gratis thuisgestuurd.