StresstrainingOnlangs sprak ik een bijna honderdjarige, ogenschijnlijk nog vitaal. “Wat is uw geheim, zo oud te worden?”,  vroeg ik haar. Prompt antwoordde ze: “Oh, geen stress!”

Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan in onze huidige maatschappij. Zeker als je ook nog eens geconfronteerd wordt met een chronische ziekte. De Hart&Vaatgroep heeft een onderzoek naar stress uitgevoerd onder mensen met een hart- of vaataandoening. Het merendeel van hen dacht dat stressprikkels een rol hebben gespeeld bij het ontstaan van hun aandoening. Na het stellen van de diagnose, ervaren patiënten veelal dagelijks ongemakken in hun leven, waardoor ze last krijgen van een stressreactie. De redenen voor deze spanningen zijn divers: angst voor nieuwe klachten, confrontatie met blijvende gevolgen van de aandoening, problemen met werkhervatting, of relationele spanningen door bezorgde partners. Stress wordt een probleem wanneer je langere tijd het gevoel hebt continu op je tenen te lopen. Symptomen die samenhangen met chronische stress zijn vermoeidheid, snel geïrriteerd zijn, lichamelijke spanningsklachten, slaapproblemen, piekeren en gevoelens van angst.

In balans komen

Het belangrijkste bij deze klachten is ervoor te zorgen dat mensen weer in balans komen. Je kunt het vergelijken met een weegschaal. Aan de ene kant bevinden zich de ziekte en de beperkingen (draaglast) en aan de andere kant het vermogen om de last te dragen en ermee om te gaan (draagkracht). Als de weegschaal niet meer in evenwicht is, zijn er twee manieren om de balans te herstellen: minder gewicht aan de kant van de draaglast of meer gewicht aan de kant van de draagkracht.

Kies de stresstraining die bij je past!

In onze trainingen stressmanagement krijg je handvatten voor het leren omgaan met stress: wat past bij jou? Vind je het fijn om een groepstraining van vijf bijeenkomsten te volgen, ergens in het land onder leiding van een ervaringsdeskundige trainer? Of volg je liever een e-training, bestaande uit zeven korte filmpjes, vanuit je luie stoel op een moment dat het jou uitkomt? Kies de variant die bij je past!

 

Karin Idema, beleidsadviseur De Hart&Vaatgroep