Hetty’s vader tobt al jaren met hart- en vaatproblemen, waaronder een groter wordend aneurysma (een plaatselijke verwijding van een slagader). Haar vader, patiënt bij een regionaal ziekenhuis, had een goede band met zijn vaatchirurg opgebouwd. De vaatchirurg adviseerde een operatie voor haar 87-jarige vader. Ondanks zijn andere hart- en vaataandoeningen zou deze operatie volgens de vaatchirurg geen problemen op moeten leveren. Toch besloot Hetty verder te kijken dan haar neus lang was en raadpleegde het Vaatkeurmerk van De Hart&Vaatgroep.

Kwaliteitscriteria

Annemarie Auwerda, beleidsadviseur van De Hart&Vaatgroep vertelt dat het Vaatkeurmerk zich richt op de kwaliteit van behandelingen van aandoeningen in de slagaders van benen, bekken, buik, aorta en hals. “Om in aanmerking te komen voor het keurmerk moet het ziekenhuis aan een aantal kwaliteitscriteria voldoen. Deze criteria heeft De Hart&Vaatgroep opgesteld in nauwe samenwerking met de beroepsgroepen: vaatchirurgen, interventieradiologen, vasculair internisten en vaatverpleegkundigen.”

Second opinion

Hetty: “Het bleek dat het regionale ziekenhuis wel een Vaatkeurmerk heeft, maar we konden ook zien dat dit ziekenhuis veel minder van dit soort operaties doet dan het academische ziekenhuis in de buurt. Het moeilijke was om mijn vader te overtuigen dat hij voor een second opinion moest gaan, omdat hij dit vervelend vond voor zijn behandelend arts. Gelukkig kon ik het gesprek met de arts zo sturen dat de arts er zelf over begon, waardoor mijn vader ook overstag ging en we een afspraak konden maken in het academische ziekenhuis. Wat schetste onze verbazing na het eerste gesprek? De gespecialiseerde vaatchirurg in dit ziekenhuis was bang voor complicaties. Bovendien had hij vraagtekens bij de geconstateerde groei en adviseerde een nieuw onderzoek na een half jaar. Ik, maar zeker ook mijn vader, was blij dat we het Vaatkeurmerk hebben geraadpleegd en op grond daarvan een second opinion in een ander ziekenhuis hebben aangevraagd.”

Check

Heb je een vaatprobleem, een aandoening in de slagaders van benen, bekken, buik, aorta en hals? En word je door je huisarts doorverwezen voor behandeling in een ziekenhuis? Kijk dan eerst op  www.hartenvaatgroep.nl/kiesuwvaatzorg Daar kun je bekijken welke ziekenhuizen bij jou in de buurt een Vaatkeurmerk hebben.

Uit Hart&Longen, Pulse Media Group, december 2013

11 september 2017 vond weer een grote actualisatie van het Vaatkeurmerk plaats. Het is een jubileum: de tiende editie Vaatkeurmerk. Nieuw is dat ook de gegevens met betrekking tot complicaties, re-interventies, heropnames en overlijden van aneurysma-operaties te zien zullen zijn. 72 ziekenhuizen hebben zich aangemeld voor deelname.