Pacemaker“Sinds 2008 ben ik drager van een pacemaker. Vanwege mijn hartproblemen kwam ik jaren geleden in contact met De Hart&Vaatgroep. Ik woonde meerdere landelijke en regionale bijeenkomsten bij en raakte onder de indruk van het werk van de vereniging. Al enige tijd ben ik daarom actief als vrijwilliger/secretaris van de regio Friesland. Als regio organiseren wij met meerdere ziekenhuizen in Friesland thema-avonden. Ook staan we met informatiestands bij allerlei activiteiten. Want goede voorlichting over hart- en vaatziekten is belangrijk. Zelf werd ik goed voorgelicht voordat mijn pacemaker geplaatst werd. Naast het regiowerk ben ik lid van de ledenraad en tot vorig jaar was ik ook actief in de diagnosegroep Hartritmestoornissen.

Leven met een pacemaker

Graag werk ik mee aan informatiebijeenkomsten en voorlichtingsactiviteiten, om onze leden en belangstellenden de juiste informatie te kunnen geven. Bij onze bijeenkomsten kunnen mensen ook zelf vragen stellen. Zo organiseerden wij op 30 maart 2017 een Hart&Vaatcafé in, en met ziekenhuis De Tjongerschans in Heerenveen. Het thema was ‘Leven met een Pacemaker en/of ICD’. Als sprekers waren cardioloog dr. Geert Tjeerdsma en pacemakertechnicus Kees Rekker aanwezig. Beide heren gaven een uitvoerige en boeiende presentatie. Het is goed om te zien dat De Tjongerschans voorop loopt met de huidige medische ontwikkelingen. Naast de sprekers zorgen wij als De Hart&Vaatgroep voor een informatiestand, en Zorgbelang-Fryslân, Stin en de Cliëntenraad van De Tjongerschans waren ook aanwezig om de bezoekers informatie te geven.

Begin van de hartproblemen

Zelf onderging ik op negenjarige leeftijd een ingrijpende operatie ondergaan aan een vernauwde aorta. In 2004 kreeg ik, toen 47 jaar, een nieuwe mitralisklep. Ik ben toen lang opgenomen geweest in verschillende ziekenhuizen en er volgde een lange weg van therapie. Mijn herstel verliep heel moeizaam. Na vele onderzoeken en opnames is er in 2008 een pacemaker geplaatst. Deze pacemaker wordt op 20 april 2017 vervangen, gezien de levensduur van de accu. Gedurende negen jaar heb ik geen problemen met de pacemaker gehad. Het gaf me een rustig gevoel. Daarvoor had ik met grote regelmaat onregelmatige hartslagen, iets wat ik heel vervelend vond. Na plaatsing van de pacemaker krijg ik ieder half jaar controle bij de pacemakertechnicus, en al die jaren hebben de controles nooit voor verrassingen gezorgd.

Aanpassen bloedverdunnende medicatie

De plaatsing van de pacemaker gebeurde bij mij onder plaatselijke verdoving, iets waar ik zelf de voorkeur aan gaf. Bij plaatsing van de pacemaker wordt vooraf aandacht besteed aan het gebruik van bloedverdunnende medicatie. Enige dagen voor de ingreep moet je namelijk stoppen met die medicatie. Na plaatsing en afstellen van de pacemaker en/of Icd moet het schema voor bloedverdunnende medicatie weer worden opgestart in overleg met de Trombosedienst. Zelf gebruik ik bloedverdunnende middelen, gezien de eerdere geplaatste kunstklep vanwege een lekkende mitralis-hartklep in 2004. Na plaatsing van de pacemaker of Icd heb je als patiënt tijdelijk even beperkingen met bijvoorbeeld zwaar tillen en/of bovenhandse handelingen.

Iets betekenen voor een ander

Tonny_BronkemaDe voorlichting vooraf bij de plaatsing van de Pacemaker bij mij was goed. Nu weet ik dat ik met mijn vragen ook naar de Infolijn Hart en Vaten had kunnen bellen. Zelf vond ik het een voordeel om in een streekziekenhuis als De Tjongerschans geholpen te worden. De lijntjes naar de specialisten en verpleegkundigen zijn kort en met vragen of problemen word je snel gehoord.

Uiteraard heb ik soms te kampen met mijn gezondheid, maar ik hoop van harte iets te kunnen betekenen voor de medemens namens De Hart&Vaatgroep in mijn diverse functies!”

Tonny Bronkema, secretaris regio Friesland van De Hart&Vaatgroep