Gisteren ontving de 14-jarige Thibault als eerste hartpatiëntje van het Erasmus MC-Sophia zijn TikkieRing uit handen van ‘Olivier Twist’. Kinderen met een hartaandoening krijgen een Tikkie na hun bezoek aan het ziekenhuis.

De TikkieRing met stoere bedels (Tikkies) en een logboek helpen kinderen hun heftige en vervelende ervaringen te verwerken. De ring vertelt het persoonlijk verhaal van het kind.

In Nederland leven 30.000 kinderen en jongeren met een hartaandoening. Per jaar komen daar ongeveer 1.500 kinderen bij, gemiddeld vier per dag. Na het stellen van de diagnose krijgt 50 procent van de kinderen een cardiochirurgische operatie of een catheterinterventie.

TikkieRing

Om kinderen met een hartaandoening te steunen in het intensieve en vaak lange zorgtraject ontwikkelde De Hart&Vaatgroep samen met de Hartstichting het ondersteuningssysteem de TikkieRing. Kijk voor meer informatie naar de video over de TikkieRing.

Karen Hofmann, verpleegkundig consulent van de afdeling kindercardiologie: “Veel kinderen moeten een hoop vervelende handelingen en onderzoeken ondergaan en maken veel mee tijdens hun ziekenhuisopnames en hartziekte. Dit verzamelsysteem helpt een patiëntje om deze gebeurtenissen een plek te geven, kan als beloning dienen, maar fungeert ook als een dagboek met wat een kind allemaal mee maakt.”

Thibault is blij met de TikkieRing, omdat: “omdat er dan iets is voor kinderen net als ik, dat ze dan iets hebben om te sparen en dat ze elke keer als er iets vervelends gebeurt een cadeautje krijgen.”

Logboek

Bij de TikkieRing met bedels hoort ook een (online) logboek met ruimte voor verhalen, tekeningen en foto’s. In het logboek staat ook een symbolisch verhaal: ’De schatten van Rapatiki’. Op www.tikkiering.nl kunnen kinderen met een hartaandoening en hun ouders hun ervaringen (digitaal) bijhouden en delen.

De TikkieRing valt onder het nieuwe, online platform hartstichting.nl/hartvrienden. Ouders en kinderen kunnen op dit platform steun vinden bij elkaar, zorgen delen en antwoorden krijgen op hun vragen.