“Het gaat altijd over de patiënt. En nooit over de mensen die er naast staan. Terwijl men geen idee heeft wat die doormaken”, aldus de partner van iemand met een hartaandoening die meedoet aan het project ‘Naasten in Beeld’.

Met dit project willen wij naasten letterlijk beter in beeld krijgen. Zowel bij patiënten en naasten zelf als bij zorgverleners, zorgverzekeraars en beleidsmakers. Wij beogen erkenning voor de belangrijke rol van naasten in de zorg en het bieden van aandacht en ondersteuning op maat, rekening houdend met alle aspecten in het leven van naasten.
Hiertoe hebben wij onderzocht tegen welke problemen naasten aanlopen en welke ondersteuningsbehoeften zij hebben. Zij weten immers als geen ander hoe het is om geconfronteerd te worden met een ernstig ziek familielid en hoe dat hun leven heeft veranderd. Naasten kunnen partners zijn, maar ook kinderen, ouders, broers/zussen of goede vrienden.

Benieuwd wat naasten te zeggen hebben? U leest het in de white paper ‘Naasten in Beeld’

Kent u mooie voorbeelden voor de ondersteuning of begeleiding van naasten? Bent u zelf naaste en wilt u met ons meedenken bij de ontwikkeling van passende producten en diensten? Mail dan de projectleider Inge Schalkers.

Dit project is een samenwerking van De Hart&Vaatgroep, Stichting ICD dragers Nederland, Vereniging Harten Twee, Alzheimer Nederland, MPN-stichting en de Patiëntenvereniging Aangeboren Hartafwijking.