“Wij, Marokkaanse ouderen, zeggen: ‘Alles is in de hand van Allah’. Dat maakt dat mensen een beetje gelaten, afwachtend zijn. Ze denken niet na over later. De ouderdom komt gewoon en je laat het over je heen komen.”

In het project Bekend maakt Bemind werken De Hart&Vaatgroep, het Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten (NOOM) en de Parkinson Vereniging samen om oudere migranten te laten kennismaken met de ervaringskennis die patiëntenorganisaties te bieden hebben. Omgekeerd kwamen de patiëntenorganisaties in contact met de belevingswereld, vragen en wensen van oudere migranten op het gebied van gezondheid en kwaliteit van leven.

Mooie kennismakingen

In samenwerking met lokale migrantenorganisaties organiseerden we op zes plaatsen, verspreid over Nederland, bijeenkomsten met uiteenlopende activiteiten. We verzorgden gezamenlijk voorlichting over gezonde voeding, beweegactiviteiten, samen koken, buikomvang meten, voorlichting over medicijngebruik en ontspanningsoefeningen. De inschakeling van deskundigen uit de eigen gemeenschappen had hierbij grote meerwaarde. Zij wisten goed aan te sluiten bij de dagelijkse werkelijkheid van de migrantenouderen. Voor ons waren dit mooie kennismakingen met Surinaams-Hindoestaanse ouderen in Den Haag,  Chinese ouderen in Rotterdam, Surinaamse en Caribische ouderen in Amsterdam Zuid Oost, oudere Marokkaanse vrouwen in Eindhoven, Turkse oudere vrouwen in Dordrecht en Molukse ouderen in Woerden. De oudste deelneemster was 100 jaar! Het waren heel diverse bijeenkomsten, met als gemeenschappelijke deler de enthousiaste vrijwilligers en deelnemers, met grote interesse in het thema gezondheid en ziekte.

Bekend maakt Bemind

In de Toolkit Bekend maakt Bemind zijn de ontwikkelde materialen verzameld. Ook kun je hier meer lezen over de reacties van de deelnemers, ervaringen van onze vrijwilligers. Voor De Hart&Vaatgroep is dit een eerste stap in kennismaking met deze doelgroepen. We houden je op de hoogte.

Karin Idema, beleidsadviseur De Hart&Vaatgroep