goede voornemensJanuari is de maand van de goede voornemens. Want in welke vorm dan ook; de meeste mensen  maken plannen om het roer om te gooien. Hoe gaat het met jouw voornemens? Kun je het volhouden?

Vijf veel voorkomende goede voornemens zijn: 1. Gezond(er) eten, 2. Meer tijd maken voor sociale contacten, 3. Geld sparen, 4. Meer van de wereld ontdekken, 5. Investeren in mezelf.

Je gezond gedragen en je gezond voelen gaan niet alleen over het voorkomen van ziekten in de toekomst. Het gaat ook over het ‘nu’. Want ook nu wil je lekker in je vel zitten en je goed voelen. Als je je kunt houden aan je goede voornemens, dan kunnen deze zorgen voor een goed gevoel. Zijn de voornemens te hoog gegrepen of te ver weg, dan leidt dat tot teleurstelling. Zorg er dus voor dat je voornemens haalbaar zijn. Heb jij een van de voornemens die hierboven genoemd is? Lees dan verder voor meer tips.

Gezond(er) eten

Gezond(er) is altijd goed. Kijk welke aanpassingen je kan maken die je kan volhouden. Eet je weinig groenten? Maak dan voortaan bij elk avondmaal een salade. Vind je dat te veel werk? Zet dan snack- worteltjes, tomaatjes, komkommer of bleekselderij op tafel. Veel minder werk en wel zo gezond. Bestel je twee keer per week eten? Ga dan terug naar één keer. Wil je minder eten? Drink dan een glas water vlak voor je maaltijd en eet van kleine borden. Geeft je sneller een vol gevoel.

Mensen om je heen

Veel van onze sociale contacten onderhouden we online. Zijn die online vriendschappen ook sterk genoeg als je ze een keer echt nodig hebt? Zorg er voor dat je ook offline mensen hebt om op terug te vallen. Maak tijd voor je partner en spreek vaker af met mensen die het waard zijn. Hoe maak je dan tijd? Simpel, zet de tv een keer niet aan of check niet je facebook-pagina. Zo heb je snel een uurtje vrij voor mensen die het waard zijn. Natuurlijk kan je ook mensen meevragen in je dagelijkse bezigheden. Vraag die vriend(in) eens of ze mee gaat boodschappen doen. Zo combineer je het nuttige met het aangename.

Sparen

Geld sparen is niet altijd makkelijk. Natuurlijk hangt het ook af van je spaardoel. Wil je sparen voor nieuwe schoenen, doe dan bijvoorbeeld elke week het kleingeld dat in je portemonnee zit in een spaarpot. Spaar je voor iets groters, maak dan maandelijks automatisch een bedrag over naar je spaarrekening. Want, het geld op je spaarrekening kan je niet zomaar opnemen. En dus moet je wat zuiniger leven. De voornemens 3 en 4 zijn wat tegenstrijdig. Want hoe wil je geld sparen als je ook op reis gaat? Hou het realistisch. Is komend jaar geld sparen belangrijk, stel die reis dan nog even uit. En ontdek de wereld door musea te bezoeken, boeken te lezen of met mensen van andere culturen te praten.

Investeren in jezelf

Investeren in jezelf kan door bijvoorbeeld door deel te nemen aan een cursus, een opleiding te gaan doen of gewoon wekelijks een uurtje ‘me-time’ in te lassen. Zorg ervoor dat je in 2017 aandacht hebt voor wat voor jou belangrijk is en doe daar ook wat mee!